sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Când un parlamentar sugerează eludarea legii sau anularea normelor de venit în IT

[English summary: Before year 2012, specific categories of IT freelancers were taxed on the basis of an income quota which was communicated annually by the Romanian Ministry of Finance. The categories of IT freelancers were those working mainly with NACE Rev.2 codes 6201 – Computer programming activities and 6209 – Other information technology and computer service activities. At the beginning of 2012, this type of taxation was cancelled due to IPR law and European directive that assimilates software production with literary creation, and due to which a freelancer having activities that generates IPR cannot be taxed on the basis of an income quota. Although this measure would end the discrepancies between IT companies that uses IT freelancers as ‘hidden employees’ so that to significantly lower the taxation and companies that works with normal employees, some parliamentary called Pambuccian who have influence over ministry of finance manages to keep the NACE Rev.2 codes 6202 – Computer consultancy activities and 6203 – Computer facilities management activities on the list of IT freelancers categories that still can be taxed on the basis of income quota. This might sound correct or normal, however the strange or shocking thing is that this parliamentary Pambuccian suggested indirectly and openly that each IT freelancer (i.e. programmer) that previously had activities under codes 6201 and 6209 should declare in the official papers only the codes 6202 and 6203 and still make contracts for software productions (meant for code 6201), i.e. with other works to circumvent the laws without any consequences.]

Deși au fost mai multe încercări legale de anulare a angajărilor tip PFA (respectiv acea aberație românească prin care în locul contractului de muncă se semnează un contract de prestări servicii sau ambele în paralel), nici una dintre acestea nu a reușit până în prezent să stopeze definitiv fenomenul. Astfel prin iunie 2010 s-a introdus în codul fiscal posibilitatea de a reconsidera activitațile independente în dependente în anumite condiții, ceea ce în teorie ar fi trebuit să stopeze aceste contracte PFA fictive. Parțial măsura a avut succes deoarece multe firme IT nu au dorit să riște în continuare, dar la fel de multe au decis să continue cu angajările tip PFA, știind că va fi destul de dificil de demonstrat o activitate dependentă, mai ales dacă angajații respectivi semnau contractul respectiv cu o firmă anexă celeia la care lucrau efectiv, etc.
Ulterior, în august 2011, s-a propus introducerea unei noi măsuri în codul fiscal, prin care să fie interzise colaborările carte de muncă și PFA în paralel la același angajator. Din păcate, acestă măsură nu a mai fost introdusă din cauza efectului colateral asupra contractelor de tip drepturi de autor (ale ziariștilor, actorilor, etc.).

Dar iata că în decembrie 2011, am aflat cu satisfacție că un pas imens a fost făcut în favoarea stopării angajărilor tip PFA, și anume prin anularea normelor de venit în domeniul IT. Practic, prin anularea normelor de venit, angajările tip PFA devin aproape inutile deoarece plata taxelor și impozitelor pe venitul real este aproape echivalentă cu angajarea pe carte de muncă, iar dacă ținem cont și de posibilitatea de a reconsidera activitățile independente prevăzute în codul fiscal, atunci riscul de a semna contracte PFA fictive nu prea mai are sens să fie asumat.  Deși mai era un pas până la concretizarea anulării totale a normelor de venit în IT, și astfel a revenirii situației angajărilor în IT la normal, din păcate, cu ajutorul parlamentarul Pambuccian, în ultima clipă au fost adăugate doua coduri CAEN din domeniul IT la normele de venit și anume: la pozitia 119 - Servicii executate în domeniul informaticii, altele decât cele care genereaza drepturi de autor sau drepturi conexe drepturilor de autor, respectiv codul CAEN 6202 – activități de consultanță în tehnologia informației și CAEN 6203 – activități de management (gestiune și exploatare) a mijloacelor de calcul.

Anularea normelor de venit pentru PFA-urile care desfășoară activități în tehnologia informației și servicii informatice se datorează legii dreptului de autor (nr. 8/1996), a directivei europene care asimilează din punctul de vedere al proprietății intelectuale producția de software cu creația literară și a deciziei ORDA (rezultată din aceste legi și directive) conform căreia activitățile considerate purtătoare de drepturi (patrimoniale și nepatrimoniale) de proprietate intelectuală nu pot face face obiectul unui PFA cu normă de venit (nu se pot impozita prin normă de venit ci doar prin venit real).

Într-un mod foarte ciudat, șocant chiar, pretinzând că vine în ajutorul programatorilor, sau poate fiind plătit de anumiți patroni IT pentru acest lucru, parlamentarul Pambuccian a reușit ceea ce știe cel mai bine orice parlamentar care se respectă și anume introducerea unor găuri în lege pentru "cei deștepți", respectiv adăugarea acestor două coduri CAEN la normele de venit, sugerând indirect desigur, că orice programator care a lucrat pe codul 6201, 6209 sau poate 6311 si 6312, poate trece pe codul 6202 și desfășura în continuare activități de realizare a softului la comandă prevăzute la 6201, adică să fenteze legea cu alte cuvinte. Probabil că s-a gândit și la faptul că poate funcționarii ONRC sau ai altor organe ale statului nu vor fi capabili să facă distincția între activitățile prevăzute la codurile CAEN din domeniul informatic, așadar nu vor înțelege „șmecheria sugerată PFA-urilor în cel mai pur stil românesc. Desigur că orice programator care nu vrea să eludeze legea, înțelege ceea ce parlamentarul Pambuccian se preface că nu știe, și anume că este absolut ilegal să execute activități de realizare a soft-ului la comandă dacă nu are un PFA cu codul 6201. Dacă un programator va fi prins cu astfel de contracte PFA ilegale (adica un programator care executa activități care nu sunt prevăzute pe PFA-ul respectiv), oare îi va cere parlamentarului Pambuccian să suporte consecințele?

Totuși legea este foarte clară, doar serviciile executate în domeniul informaticii, altele decât cele care genereaza drepturi de autor sau drepturi conexe drepturilor de autor sunt supuse normelor de venit, și dacă un freelancer absolut independent poate fi dificil de controlat (atâtat timp cât de exemplu un partener extern este de acord să simuleze un contract cu un PFA având codul 6202), parcă nu-mi vine să cred că firmele care lucrează cu angajați PFA își pot permite să simuleze astfel de contracte PFA în masă, adică să pretindă că nici un PFA cu care colaborează nu programează la ei, dar ei totuși produc software. Iar dacă în situația anterioară nu era chiar ilegală angajarea mascată tip PFA (era considerată undeva în zona gri, nici legală nici ilegală), din fericire acum chiar este ilegală semnarea acestor contracte, așadar în ciuda eforturilor parlamentarului Pambuccian de a deschide o portiță de eludare a legii, este foarte posibil ca de această dată să asistăm la stoparea definitivă a angajărilor tip PFA, în avantajul majorității celor care lucrează în IT!

Sursa: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-10918716-normele-venit-trebuie-adoptate-trimestrul-lea-din-anul-curs-pentru-aplicatedin-2012-vezi-modificari-adus-vineri-finantele.htm

4 comentarii:

  1. Si ce faci cu taxarea dubla, in cazul celor care practic isi cedeaza drepturile de autor companiilor pentru care dezvolta software?
    Ti se pare normal sa plateasca drepturi de autor atat freelancer-ul respectiv, cat si compania pentru care el a dezvoltat aplicatii?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu inteleg de ii spuneti "aberatie romaneasca" ... nu stiu in Europa, dar de exemplu in US si Canada exista "contractori" care lucreaza practic ca PFA in orice domeniu, inclusiv IT (programare, in speta). Si nu inteleg de ce vi se pare o "aberatie". De ce adica, daca sunt bun intr-o anumita meserie, sa fiu obligat sa ma angajez pentru a o practica, fiind deci la cheremul angajatorului, in loc de a-mi face un PFA, a semna un contract si a lucra in voia inimii mele. De exemplu, ca angajat programator, trebuie sa ma duc la munca in fiecare zi, cu tot disconfortul care tine de treaba asta. In schimb ca PFA programator, in foarte multe cazuri pot sa lucrez "remote", adica de acasa, sau din orice loc de pe planeta unde pot accesa internetul, din cand in cand. Unde este aberatia?

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai un angajat PFA este tot un angajat si tot la cheremul angajatorului ramane, deci e o aberatie romaneasca. Aici vorbesc de PFA-urile care merg regulat la servici si depind de un singur contract PFA simulat, nu despre PFA veritabili care au mai multi clienti si sunt cu adevarat independenti.

    RăspundețiȘtergere
  4. PFA-ul este doar o alta forma de angajare, in schimb ca si statut esti tot un simplu angajat. Pe de alta parte ca sa ai mai multi clienti concomitent este relativ destul de greu dat fiind faptul ca asta ar implica part-time pt un client. Sistemul part-time stil occidental nu functioneaza in tara. Pe de alta parte si in occident ca si freelancer sau ca unic angajat al unui LTD, in general nu poti lucra pt mai multi clienti, lucrezi pentru acelasi doar ca ai alte optiuni si alta mobilitate. Castigurile pe contracte de cateva luni iti asigura traiul pe poate inca odata un nr de luni cat ai lucrat, deci ai tot timpul si suportul sa te racordezi la alt contract. Acest lucru nu prea tine in tara, daca nu sari de la un job la altul fara o pauza de lucru risti sa iti suni rudeniile sa te imprumute pt banii de paine. Sa nu mai zicem de faptul ca personalitatea programatorului roman este una de timorat, om cu perspective limitate, in timp ce in alte tari un developer trebuie sa fie mandru de propriile realizari si sa isi afirme increderea in propriile forte cu mult curaj, dar cu bun simt. Sa faci asa ceva in tara esti eliminat.

    RăspundețiȘtergere