După cum ştiu toţi angajaţii care au avut sau au încă contracte de tip PFA cu normă de venit, mai ales cei din industria IT, această formă de plată este folosită cu scopul de a îmbogăţii pe de o parte patronii firmelor prin neplata unor impozite echivalente salariului şi pe de altă parte pentru a atrage la astfel de firme forţă de muncă calificată, prin oferirea unui salariu mai mare în comparaţie cu firmele care nu doreau să folosească această metodă de plată şi nici nu vroiau să ofere salariile brute mai mari corespunzătoare salariului pe cartea de muncă. Din păcate a devenit normal ca orice facilitate fiscală care a avut scopul iniţial de a încuraja unele categorii active ale populaţie să lucreze ca independenţi, să fie deturnată în defavoarea acestora şi în favoarea patronilor care îi folosesc pe aceşti aşa zişi independenţi. Dar despre aceste aspecte evidente şi dezavantajele lor am scris în articolele anterioare.
Un alt aspect mai puţin evident este ingineria financiară prin care se pot scoate foarte uşor din veniturile şi contabilitatea firmei evazioniste orice sume de bani la negru, fără a plăti nici un fel de impozit pentru aceste sume.
Şi anume, o persoană sau mai multe, apropiate patronului (de exemplu soţia, părinţii, fraţii, etc.), se înregistrează ca PFA în domeniul ocupaţiilor care au normă de venit (impozitul anual fiind irelevant în acest caz). Apoi, firma respectivă încheie contracte de colaborare tip PFA fictive cu aceste persoane (contracte fictive deoarece în practică persoanele respective nu execută niciodată serviciile din contract), iar pe baza acestor contracte fictive se pot emite facturile corespunzătoare. Astfel, atunci când patronul are nevoie de bani lichizi neimpozitaţi, acesta cere acestor persoane apropiate să emită o factură (sau o emite chiar el în numele lor), plăteşte factura în contul bancar şi apoi primeşte banii înapoi sub formă de bani lichizi. Această sumă de bani, justificată în acest mod în contabilitatea firmei, este utilizată ulterior şi pentru plata la negru a salariilor mai mici pentru care nu este rentabilă financiar înfiinţarea PFA şi plata impozitelor pentru norma de venit aferentă.Daca primiţi în prezent salariul în plic, respectiv prin plata la negru, atunci aveţi explicaţia ingineriei financiare prin care patronul respectiv scoate din firmă sumele de bani necesare pentru plata la negru a salariilor şi a altor servicii, fără a înregistra în contabilitate aceste sume ca salariu şi fără a plăti impozit pentru ele (adică prin evaziune fiscală). Sumele astfel vehiculate pot fi de ordinul sutelor de mii de euro. Este extrem de interesant faptul că plata prin contracte PFA cu norma de venit ar fi trebuit să excludă plata salariilor la negru, dar că tocmai această normă de venit a făcut şi mai uşoară plata la negru a salariilor şi evaziunea fiscală masivă.
Rămâne de văzut cum vor afecta normele actuale privind plata prin PFA această inginerie financiară şi ce alte metode vor fi descoperite de către patronii inventivi pentru a continua plata la negru a salariilor si evaziunea fiscală. Poate că verificările făcute de către instituţiile statului la aceste firme ar trebui să includă pe lângă altele şi verificări privind contractele de tip PFA fictive, adică acele contracte pentru care se emit şi se plătesc facturi, dar care în realitate nu au fost executate niciodată.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu