În anumite articole din presă s-au publicat anumite topuri, rezultate în urma publicării cifrelor de afaceri, a numărului de angajați și a profitului realizat în 2010 de către firme: Vezi care firme din IT au scos cel mai mare profit in 2010
Fără să comentez prea mult cu privire la firmele din top, din articol se poate vedea foarte clar că anumite firme raportează un număr mult mai mic de angajați decât au în realitate, iar angajații firmelor respective probabil pot confirma sau observa cu ușurință acest aspect. Doar uitându-ne pe site-ul companiilor, putem vedea că unele declară pe site că au de 3 ori mai mulți angajați decât apare raportat oficial. Explicația este foarte simplă, deoarece se știe că angajații fictivi, adică aceia care lucrează doar prin contract PFA nu pot fi raportați oficial. Mai mult, este foarte simplu să faci un profit de 5-6 milioane atunci când lucrezi cu PFA și alte tipuri de combinații de contracte ca să plătești impozite și taxe cât mai mici. De exemplu, la un număr de 150 de angajați reali, dacă 100 lucrează cu contracte PFA și salariul mediu este de 1000 euro, rezultă o eludare a taxelor de 1.2 milioane euro pe an, adică exact cât profitul realizat. Aceasta deoarece la un salariu de 1000 euro, costul total pe angajat cu carte de muncă este de aproape 2000 euro. Ce mare lucru, să ai profit doar cât rezultă din păcălirea statului prin diferite combinații de contracte de muncă și PFA pe una sau mai multe firme anexe, sau cu alte cuvinte profit care rezultă din cedarea veniturilor de la pensie de către angajați, după cum am demonstrat mai jos!
Dar din fericire lucrurile se îndreaptă în direcția cea bună, și după unele măsuri nu prea reușite despre care am mai scris, cu privire la reconsiderarea activităților independente ca dependente, iată că un nou proiect de modificare a codului fiscal a apărut recent pe ministerul finanțelor, care practic anulează explicit moda contractelor de muncă și PFA în paralel, și anume “În cazul în care între plătitorul de venit şi persoana fizică există încheiat un contract individual de muncă precum şi un contract/raport juridic pe baza căruia se desfăşoară o activitate independentă aceasta va fi reconsiderată de către autorităţile fiscale ca activitate dependentă. Reconsiderarea poate fi efectuată de autorităţile fiscale indiferent dacă activitatea persoanei fizice pentru plătitorul de venit desfăşurată pe baza unui contract/raport juridic se realizează individual sau într-o formă de asociere”. Practic prin această prevedere, contractele paralele de muncă și PFA la același angajator își pierd dintr-o dată sensul.
Este în fond și aceasta o victorie importantă care arată că am avut dreptate în urmă cu 2 ani când arătam cât de dezavantajoase și incorecte față de angajați sunt aceste tipuri de combinații de contracte.
Și un alt fapt intersant pe care l-am descoperit recent este că oricine poate trimite propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectele de acte normative, pe adresa de e-mail publicată aici. Cu cât mai mulți cetățeni vor trimite sugestii relevante și similare pentru schimbarea unor articole de lege, cu atât mai multe șanse există ca aceste legi să se schimbe, și în final astfel de topuri să poată fi realizate cu firme care joacă cinstit și nu cu firme care iși realizează profitul doar prin tot felul de contracte și tertipuri care sunt practic în defavoarea angajaților!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu